OTVÁRATEĽNÉ BÚDKY PRE DÁŽĎOVNÍKY A ADOPCIE MLÁĎAT - Články - Ornitologická poradňa

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

OTVÁRATEĽNÉ BÚDKY PRE DÁŽĎOVNÍKY A ADOPCIE MLÁĎAT

Publikoval Radovan Jambor v Praktická pomoc vtákom · 6/10/2020 10:44:00
Dážďovník tmavý hniezdi nielen v štrbinách pod strechami a balkónmi a v atikových otvoroch, ale vďačne aj v náhradných búdkach. Tieto (najčastejšie viackomorové) búdky sú obvykle umiestňované na štítovej stene bytových domov a prístup k nim je teda riadne sťažený. Väčšina sa ale ani nedá otvárať, takže prístup nie je nutný. Dážďovník totižto hniezdi bez výstelky, tieto búdky netreba pravidelne čistiť ako je to pri iných vtáčích druhoch.

Takýchto komorových búdok nám, našťastie, v posledných rokoch pribúda, ale bolo by užitočné rozšíriť aj „sieť“ búdok, ktoré sú otvárateľné. Ak opomenieme nezmyselné a pre dážďovníky nebezpečné krúžkovanie, dôvodom je predovšetkým dokladanie a adopcia rovnako starých vypadnutých mláďat. Rodičia väčšiny vtáčích druhov nerozlišujú, ktoré mláďatá sú ich, nevedia si ich zrátať, a kŕmia ochotne aj doložené cudzie mláďatko. Pre ich záchranu to znamená veľa. Väčšina záchranných staníc by vám vedela potvrdiť, že ručné dokrmovanie dážďovníkov je extrémne náročné, túto rolu najlepšie suplujú práve adoptívni rodičia.    

Prečo dážďovníky z hniezd vypadávajú? Odpoveď na túto otázku nie je úplne ľahká, známych príčin je veľa, neznámych ešte viac, ale deje sa to často. Za „výletmi“ môžu stáť napríklad prehrievanie sa plechovej strechy a premnožené krv-cicajúce parazity, ktoré mláďatká obťažujú.

Búdky pre dážďovníky sa dajú aj kúpiť, ale tých otvárateľných je na trhu ďaleko menej. Môžete si ju teda vyrobiť podľa náčrtu a postupu, ktorý nám poskytol Jaromír Polanský, dlhoročný krúžkovateľ a trenčiansky ornitológ, ktorému hniezdia dážďovníky priamo na balkóne a stále sa z nich teší aj napriek úctyhodnému veku 92 rokov.






Copyright 2016. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky