AKO SA ETICKY ZBAVIŤ HOLUBOV? - Články - Ornitologická poradňa

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

AKO SA ETICKY ZBAVIŤ HOLUBOV?

Publikoval Radovan Jambor v Ochrana budov pred vtákmi · 5/3/2017 12:14:00
Čo funguje a nefunguje proti holubom?
...alebo ako sa humánne, eticky a účinne zbaviť holubov?
 
Na balkón sa nám vracajú holuby, na parapete trus, v kvetináčoch hniezda, povala odpísaná... Ako toto riešiť? Aj napriek tomu, že mestské holuby nie sú zákonom chránené živočíchy, narábanie s nimi sa riadi veterinárnymi predpismi a nie je ich možné len tak beztrestne tráviť či dokonca strieľať. Nehovoriac o etickom a humánnom aspekte tohto problému, sú to zvieratá a zviera nie je vec.
 
Druhým aspektom, ktorý sa už tradične spája s riešením neželanej prítomnosti mestských holubov, je ich prispôsobivosť. Vďaka nej sa stali v mestskom prostredí jednou z najúspešnejších skupín vtákov. A neboja sa takmer ničoho, sú veľmi učenlivé a na ich plašenie či odpudzovanie funguje iba máločo.
 
Zodpovednosť
 
Na koho sa obrátiť? Návštevy či hniezdenie holubov určite neriešte svojpomocne, nechajte to buď na kompetentné subjekty, štátnu ochranu prírody, obec, bytové družstvo, SVB, či na firmu, ktorá sa takémuto niečomu venuje (napr. Ornis, s.r.o.). Za vzniknutý problém nie je zodpovedný nikto, nanajvýš vlastníci domov, ktorí dlhodobo zanedbávajú svoje povaly slúžiace holubom k výdatnému rozmnožovaniu. Stihnú to aj viackrát do roka. Pohundrať si môžete aj na dôchodcov, ktorí kŕmia holuby a tým ich lákajú do zasnúbenej lokality. Ak ste moc nahnevaní, poďakujte sa aj chovateľom holubov, ktorí neustále zásobujú mestské holuby novými a novými uletencami. Ale jednoznačný kľúč, podľa ktorého si holuby vybrali práve ten váš balkón, či vaše okno, neexistuje. Úlohu tu zohráva nanajvýš kľud a neporiadok.  
 
Ako teda postupovať?
 
Ak je problém relatívne malý a ide len o trus, dá sa to vyriešiť celým zástupom plašičov. Ktoré z nich naozaj fungujú, sa dočítate nižšie, ale väčšinou stačí iba častejšie chodiť na balkón, preorganizovať ho, odložiť poličky a skrinky, upratať alebo dočasne zatarasiť dekou, závesom či pletivom, na parapetu umiestniť pár prekážok, kvetináče, dosky, alobal.
 
Ak máte na balkóne hniezdo, treba to už nechať na profíkov. Pri akejkoľvek likvidácii hniezda s vajíčkami, si musíte byť totižto istí, že sa nejedná o holuba hrivnáka (Columba palumbus), ktorý je zákonom chránený a jeho spoločenská hodnota je 600 EUR za jedinca. Tento druh holuba sa posledné roky rýchlo prispôsobuje ľudským sídlam a už čoraz častejšie hniezdi aj na balkónoch.
 
Ak Vám problém, takpovediac, prerástol cez hlavu do malých holubích mláďat, tu už je potrebné buď počkať do vyletenia, alebo uprosíkať špecialistov, aby si ich prišli zobrať. Myslite však na to, že tými najlepšími kŕmičmi sú vždy pôvodní rodičia a že, ak nepočkáte, niekto iný sa s nimi natrápi. Kŕmiť mladé holuby nie je jednoduché, do určitého veku potrebujú v kŕmnej dávke tzv. holubie mlieko s tráviacimi enzýmami. Do záchranných staníc ich berú len výnimočne, práve kvôli tomu, že sa nejedná o chránené živočíchy. Útulky sa orientujú skôr na psíkov a mačky. Oslovte chovateľov, ale ak nájdete jedného z tisíc, ktorý by bol ochotný sa podujať takejto adopcie, bude to skôr zázrak. Ornis s.r.o. ponúka takúto spoplatnenú adopciu, cena je 60 EUR za vykŕmenie a vypustenie jedného mláďaťa.
 
Na zabíjanie holubov či vyhodenie hniezda s mláďatkami ku kontajneru rýchlo zabudnite. Aj na takéto nehumánne správanie existujú paragrafy. Ani ich ničím neplašte, buď by ich rodičia opustili, alebo nedostatočne kŕmili, čím by ste ich pobyt predĺžili, alebo by sa takéto plašenie úplne minulo účinku. Rodičovské puto je silnejšie ako pud sebazáchovy. A predstavte si, že by vás niekto vyhodil na ulicu so zviazanými rukami a nohami, kde by ste trpeli hladom a smädom. Tadiaľto cesta nevedie, treba skrátka počkať, až kým mláďatá vyhniezdia. Rastú ako z vody, ale letuschopné sú až tak do jedného mesiaca od vyliahnutia. Majú však tendenciu sa zdržiavať na hniezdisku (balkóne) a vracať sa tu aj niekoľko ďalších týždňov. Ale v tomto veku ich už môžete deložovať aj plašiť. Vždy tak, aby ich rodičia videli a aby rodinka zostala spolu.  
 
A teraz k tomu plašeniu a odpudzovaniu.
 
Hodnotenie najčastejšie používaných riešení
 
Zvukové plašiče **
Sú, dá da povedať najobľúbenejšie a najčastejšie kupované, ale sú pritom, paradoxne, najmenej účinné alebo je ich použitie riadne diskomfortné pre susedov a okoloidúcich. Zvukmi sú buď škreky čajok znamenajúce vo vtáčej reči stres či bolesť, alebo hlasy dravcov. Zo začiatku sa holuby zľaknú, ale keďže tieto zvuky nie sú non stop pustené, vracajú sa. A keby boli pustené stále, zvyknú si. A vadia ľuďom. Zlé riešenie. Keď počujú hlas dravca, ktorý nie a nie zaútočiť, rýchlo sa naučia ignorovať ho. Aj napriek tomu máme viaceré skúsenosti, že tieto hlasy dravcov väčšinou účinkujú lepšie ako škreky čajok. Krátkodobo to zafunguje, ale nie je to ono. Nedajte sa na to nahovoriť, poďakujú sa vám hlavne rodičia detí.   
Ultrazvukové plašiče ****
To už je iná báseň, ale veľmi záleží na frekvencii a kmitočte, pretože vtáky sa prirodzene neboja ani ultrazvuku, vadí skôr cicavcom. Štandardné UZV plašiče majú jednu frekvenciu a pípajú pravidelne, holuby si takýto zvuk veľmi rýchlo zaradia do kategórie „bezvýznamný okolitý šum“. Aby takéto UZV plašenie malo zmysel, frekvencia aj kmitočet sa musia nepredvídateľne alebo aspoň nepravidelne meniť. To je niečo, na čo si už holub tak rýchlo nezvykne a začne mu to vadiť. Máme ich v ponuke aj my na www.plasiceholubov.sk. Skúšali sme ich opakovane a úspešnosť plašenia je veľmi vysoká. Pozitívnu spätnú väzbu máme aj od zákazníkov. Ale pozor na psíkov, môžu im vadiť.
Ihlicové zábrany *
Sú neskutočne rozšírené, používajú ich všade, pritom, keď sa rozprávame s vlastníkmi a správcami týchto „pichľavých“ budov, takmer vždy ich použitie oľutovali. Prvým problémom je to, že holub nie je slepý, má veľmi dobrý zrak a nejaké miestečko si nájde aj medzi takýmito zábranami. Často sú to teda len vyhodené peniaze. Druhým problémom je ich environmentálna nevhodnosť. Stále častejšie zaznamenávame prípady usmrtených vtákov, aj zákonom chránených vzácnych druhov. Pri rýchlom lete, napríklad pri úniku pred predátorom, sa zbrklo rozletia a v tom chaose sa napichnú na hroty proti holubom. Nedávno obletela internetový svet fotografia sokola myšiara, ktorý s takýmto zapichnutým hrotom ďalej žil a lietal, ale zrejme nie dlho. Ostatné obete nemajú toľko šťastia. Za podobným účelom sa používajú aj našponované drôty, často s elektrinou. Aj tie sa míňajú účinku, nakoľko nie sú v dostatočnej hustote, nejaké tie medzery si holuby vždy nájdu a ich použitie je nákladné.
Špirály **
Čiastočnou bezpečnou alternatívou voči ihliciam sú špirály proti sadaniu holubov, ktoré máme v ponuke aj my na www.plasiceholubov.sk. Ak chcete zamedziť sadaniu na parapety či zábradlie, tam je to ideálne riešenie. Holub si nesadne na nestabilný pohyblivý drôt, bude sa takémuto miesto vyhýbať.  Ak chcete pokryť väčšie plochy vrátane striech, tu ich už treba poukladať vedľa seba viac.
Siete a pletivo **
Siete sú z humánneho hľadiska jedným z najhorších možných riešení. Holuby si jednak vždy dokážu nájsť nejakú tú medzeru či slabé miesto alebo si ho vytvoria, opotrebovaním, násilným preniknutím. Preniknú dnu a potom nevedia z takéhoto zasieťovaného priestoru uniknúť. Často sa v sieti, ktorá nie je dostatočne našponovaná, zachytia a hynú od hladu a smädu. Toto je zlá voľba. Už vhodnejšie sú pletivá, ich nesporná výhoda je v pevnosti a tým sa dá eliminovať práve riziko prieniku či zachytenia.
Gélové kapsule a repelenty *****
Ide o relatívne nový fenomén, gélové kapsule napustené látkou, ktorá imituje oheň, ktorého sa holuby boja. Aspoň takto interpretuje fungovanie gélu výrobca. Má to však jeden háčik a tým je vysoká cena a krátka životnosť. Je to dobré riešenie, veľmi účinné, ale len pre toho, kto si to môže dovoliť. Výrobca však pôsobí v USA, v EÚ to nikto nepredáva, kapsule totižto obsahujú látky, ktoré nie sú v Únii registrované ako bezpečné. Nikto to nedováža a každý si to kupuje len pre vlastnú spotrebu. Našlo sa pár špekulantov, v Británii a Nemecku, ktorí vyrábajú podobné kapsule, ale zloženie je skôr takéhoto toho repelentného rázu. Repelenty sami o sebe nie sú zlým riešením, a máme ich v ponuke aj my na www.plasiceholubov.sk, avšak ich účinnosť silno limituje čas a vzdialenosť k holubovi. Treba ich aplikovať opakovane a presne na miesto sadania. Máme skúsenosti, že ak nejaké obľúbené miesto holubom znepríjemňujete aspoň dva týždne, prestanú sa naň vracať. Výhodou týchto repelentov, fungujúcich prevažne na báze kapsaicínu a tiosulfinátu, teda látok z čili papričiek a cibule, je to, že sú lacné. Holuby, ako jedni z mála vtákov, používajú čuch, majú ho slabý, ale pri orientácii ho využívajú a takéto „slzotvorné“ výpary im zrovna moc nevoňajú. 
Atrapy dravcov a havranov
O tomto populárnom riešení sa zmienime len krátko. Nefunguje vôbec. Holuby vždy prídu na to, že sa atrapa nehýbe a že to nie je skutočná hrozba a to môže byť dravec aj havran akokoľvek vierohodný.
Optické plašiče **
To je už trošku lepší „level“ ako statické napodobneniny. Pointa je v pohybe. Ak sa atrapa hýbe v správny čas a správnym spôsobom, môže holuby vyplašiť. Avšak, ak je to ich obľúbené miesto, za krátko si všimnú, že s pohybujúcim sa dravcom, nie je niečo v poriadku. Ide teda o operatívne náročnejšiu metódu, pretože účinná bude len, ak pohybujúcu sa maketu, atrapu či siluetu sem tam premiestnite. Ale aj to je cesta. Takéhoto dravca na flexiprúte máme v ponuke aj my na www.plasiceholubov.sk. V oblasti optických plašičov existuje mimoriadne pestrý sortiment, od žltých očí, cez sovy a vrany na špagátoch až po trblietky a balóniky. My máme v ponuke len dravca, ak je v životnej veľkosti, je to určite lepšia (alebo aspoň dostačujúca) voľba, ako iné pohybujúce sa, holubom nič nevraviace predmety. 
Biologická ochrana budov ****
Toto je na trhu absolútnou novinkou, ale overenou dlhoročnými pozorovaniami. Pri „vytesňovaní“ populácie mestských holubov je možné využiť vzájomné ekologické vzťahy. V iných odvetviach sa tomu hovorí biologická ochrana. „Nasadia“ sa prirodzené predátory a o pár sezón už prichádzajú prvé výsledky. Je to dlhodobá metóda s lokálnym efektom. Treba sa obrniť veľkou dávkou trpezlivosti. Na to, kým prilákate buď sokoly, alebo kavky sa čaká v lepšom prípade 1-2 roky. Samozrejme, žijeme v dobe, kedy chce mať každý všetko a hneď. Nebude to pre každého. Ale zaujímavé by to mohlo byť pre bytové spoločenstvá aj samosprávy. Prítomnosť sokola myšiara aj kavky tmavej holubom prekáža, niekde menej, niekde viac. Celkom bežné sú aj prípady lovu holubov dospelým sokolom a kavka zase často preduje práve holubie hniezda. Je to pre ňu ľahko dostupný zdroj potravy. Je to jeden z viacerých dôvodov, prečo sa týmto vtákom v mestách darí.   
 
Odporúčané plašiče a odpudzovače
Našimi odporúčaniami sa nemusíte riadiť, ale máme v tejto oblasti rozhodne dlhé a bohaté skúsenosti, návrhy sa opierajú o vedecké poznatky a prax.
Na balkón a parapety
Na zábradlie a parapety rozhodne špirálové zábrany, na podlahu holubí repelent. 
Na strechy, budovy, sklady
Na malé strechy a ku vstupom do hál dravec na flexiprúte a špirálové zábrany, na väčšie strechy ultrazvukový plašič s meniacou sa frekvenciou.
Na areály, ulice, mestá
Ak je početnosť holubov vo vašej oblasti, podľa vás, neprimerané veľká, oslovte bytové spoločenstvo alebo rovno obec/mesto, aby zabezpečili systémové riešenia. Za tie sa pokladajú pravidelný odchyt do živolovných pascí, čistenie a sanácia povál a budovanie holubníkov s regulovaným rozmnožovaním holubov, tiež inštalácia búdok pre sokoly a kavky (všetko realizuje napr. Ornis, s.r.o.).
 
Ak vás žiadna z metód plašenia neoslovila, stačí keď tlesknete rukami. Samotný človek je tým najlepším strašiakom. Je to osvedčené a funguje to vždy. Vzduchovky a petardy ale rozhodne odložte! Treba si uvedomiť, že je to nielen protizákonné, ale aj nehumánne... a nebezpečné.



Copyright 2016. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky