KŔMIDLÁ A KRMIVÁ, ČO ÁNO, ČO NIE - Články - Ornitologická poradňa

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

KŔMIDLÁ A KRMIVÁ, ČO ÁNO, ČO NIE

Publikoval Radovan Jambor v Praktická pomoc vtákom · 14/10/2020 20:19:00
Nepriaznivé počasie a aktuálne ochladenie je už jasným signálom, že opäť môžeme začať s pravidelným prikrmovaním vtáctva. V tomto článku nájdete zhrnutie, čo vtákom reálne pomáha a čo je naopak nebezpečné.   
 
Pravidelnosť - áno
Je to jedna z najdôležitejších zásad, vtáky sú totižto mimoriadne učenlivé a svojim spôsobom aj pohodlné. Aj napriek tomu, že sa nám na kŕmidlách teraz častejšie menia druhy, pretože stále prebieha migrácia, mnohé na lokalite zotrvajú a budú sa na kŕmidlo opakovane vracať. Dôležité teda je, aby mali na kŕmidle stále dostupnú potravu. Pravidelne ju dopĺňajte. Ak sa naučia na vašu slnečnicu, nebudú navštevovať svoje tradičné zdroje potravy, ale budú krúžiť okolo vášho prázdneho kŕmidla, čím míňajú nazhromaždené zásoby podkožného tuku. Za chladných nocí ich strácajú rádovo v desiatkach percent.

Čistenie - áno
Do kŕmidla nasypte len toľko, koľko vtáky zjedia, nenechajte ich o hlade, ale zároveň nenechávajte na kŕmidle žiadne zvyšky krmiva, najmä vo vlhkom a daždivom počasí. Tie môžu plesnivieť a stanú sa zdrojom rôznych parazitov vrátane prvokov rodu Trichomonas, ktoré dokážu vtáky zabíjať. Kŕmidlá čistite aj čistiacimi prostriedkami, riadna dezinfekcia raz za čas neuškodí, kľudne aj Savom. V tomto smere sú praktickejšie plastové kŕmidlá, ktoré jednoducho umyjete/opláchnete a necháte vysušiť. Väčšina výrobcov ich už robí z recyklovaných plastov. Drevené a pevno inštalované kŕmidlá sa čistia zle, sú výdatným zdrojom prvokov, ich použitie treba riadne zvážiť.  

Zvyšky z kuchyne - nie
Vtáky nie sú prasiatka, nedávajte im dojedať solené, mastné či sladené zvyšky vašej kuchyne alebo pečivo. Ponúknite im vždy len ich prirodzenú a bezpečnú potravu, semená, orechy, bobule, ovocie, hmyz a loj. Všetko bez soli a cukrov. Ak nemáte možnosť zohnať kvalitný nesolený hovädzí loj, ktorý je vhodnejší a zdravší ako bravčový, radšej používajte v obchodoch dostupné lojové gule. Uprednostnite tie bez sieťky. Sieťka sa po vyprázdnení stáva v prírode nebezpečnou pascou. Miesto nej môžete použiť rôzne zásobníky.

Skladovanie v suchu - áno
Aj samotné krmivo uchovávajte v suchu, vlhká, neprepraná a nepresušená slnečnica je napríklad často zdrojom prvokov a plesní. Vtákom tak môžete miesto pomoci skôr ublížiť. K takejto nebezpečnej slnečnici či prosu sa dostanete najčastejšie nákupom od veľkopredajcov. Nekupujte teda krmivo vo veľkom, vo vreciach, ideálne sú malé a sterilne balené originálne zmesi určené špeciálne pre voľne žijúce vtáky. Majú tú najvhodnejšiu skladbu semien s prímesou sušeného hmyzu a môžete mať istotu, že nebudú kontaminované práve neželanými prvokmi a plesňami. Ak už predsa len nakupujete vo veľkom, skladujte krmivo na suchom mieste, je to nesmierne dôležité.

Pečivo kačiciam - nie
Ak aj vy radi prikrmujete vodné vtáctvo, pečivom im môžete veľmi ublížiť. Je to pre ne síce ľahko dostupné a chutné jedlo, za ktorým sa doslova vrhajú, ale nie je tak výživné ako prirodzená strava. Pri dlhodobom konzumovaní sa im oslabí imunita, sú podvyživené a pri mladých vtákoch vznikajú dokonca rôzne vývinové vady. Pri labutiach sú to napríklad tzv. anjelské krídla, ktoré nedorastú do normálnej veľkosti. Existujú aj alternatívy, originálne zmesi určené pre vodné vtáctvo, prípadne im ponúknite niečo rastlinného pôvodu, najlepšie ovsené vločky, riasy alebo rôzne šaláty. Na mnohých vodných plochách sú už, žiaľ, tak naučené na pečivo, že kým sa ulakomia na niečo zdravšie, môže to chvíľu trvať. 



Copyright 2016. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky